4 Jan 2014

Luksus 2014Foto: Linda // Norsk Stil

Hverdagsluksus er et gammelt begrep, som stadig fylles med nytt innhold. Luksus i form av tingene vi omgir oss med handler om komfort og velvære.

Materialer som før ble sett på som svært eksklusive blir mer utbredt. Vi så det først i mote: kashmir, dun og silke har sneket seg inn i hverdagsgarderoben - prisene er blitt lavere, tilgjengeligheten større. Disse materialene har det til felles at de er lette, myke og har gode tekniske egenskaper. Lettvekt dunjakke er et godt eksempel. Et plagg som i utgangspunktet er utviklet for sportsindustrien og ekstreme forhold er nå blitt allemannseie, og finnes i alle prisklasser.

Møtet mellom hånd og gjenstand er av betydning for hvordan vi opplever hverdagsprodukter, og hører med til lusksusbegrepet. Vekt, form og overflate er viktige parametre i utvikling av produkter. Tunge materialer som marmor, heltre og stål dominerer trendbildet, og der letthet dominerer i moteverden, er det innenfor produktdesign tyngde som innfrir forventninger om kvalitet.

Det er altså ingen motsetning mellom disse enhetene, letthet og tyngde. Snarere tvert i mot - det er klassiske målbare verdier, som innfrir innlærte forventninger til hva luksus skal være.

0 kommentarer: