31 Mar 2012

Transparent

Foto: Linda // Norsk Stil 
Arkitekt: Eder Biesel Arkitekter

Den nye Mathallen på Torget i Bergen har tatt form, og snart er også fasaden på plass.
Da bygget først kom opp, virket formen bastant og stengt i uttrykket, med sin mørke glassfasade. Nå, etter at de vertikale sprossene kom på, har fasaden skiftet karakter. Fra å være lukket og mørk, har den fått en ny transparens i uttrykket. Speileffekten i glasset, sammen med fargene på sprossene, får klang fra havet og bygningene rundt: Bryggen speiler seg, og husrekken langs Strandkaien i bakgrunnen trer frem.

Bygget har både en tyngde og en letthet i seg, der formen brer seg innover Strandkaien som skroget på et skip. Tung med den mørke glassfasaden som har havets farge, lett ved at bygningsvolumet svever over et åpent rom. Den skisseaktige utførelsen er et dristig valg, som gjør at du kan stoppe opp og undre deg, det i seg selv en kvalitet. Modig gjort, av både arkitekt og planleggere, å reise dette bygget på en så sentral og viktig plass for Bergen.

24 Mar 2012

Moment

Foto: Linda / Norsk Stil
I dag kom varmen og solen, og putene ut i sofaen. Moment er en ekte Ikea klassiker, designet av Niels Gammelgaard i 1983. Den er tydelig inspirert av designet til  Antonio Cittero, og er genial i sin enkelhet. Rammeverket er laget på en fabrikk for handlevogner. Putene legges løst på, mine er bleket av solen gjennom flere sommre. Selv fant jeg sofaen på et loppemarked for noen år siden, og visste med en gang at jeg hadde funnet en skatt. Pantonekoppen passer perfekt til en dobbel latte, mens pus og jeg nyter solen.

17 Mar 2012

Tidlig blomstring

Foto: Linda / Norsk Stil
Ferskengrener i favorittvasen, som er designet av talentfulle Hella Jongerius. Vasen er en del av en tidligere serie for Ikea, vet ikke om den fremdeles finnes for salg. Kanskje noen av mine kjære lesere vet? Fruktgrener kan kuttes nå, og settes i vann, blomstene kommer etter en ukes tid. Vakkert og enkelt.

11 Mar 2012

ny Vår

Foto: Linda / Norsk Stil
Klassiske roser på bordet i dag, sendte tankene til fargepaletten  fra New Orders album cover "Power Corruption and Lies" fra 1983, designet av legendariske Peter Saville. Saville brukte et maleri fra National Gallery, Roses av Fantin-Latour, og laget et fargehjul basert på studier av bildet. Det myke romantiske bildet står i kontrast til Savilles ofte skarpe grafiske arbeider, men forteller også noe om ideen bak et ferdig resultat, og om  hvordan det klassiske kan inspirere et moderne uttrykk. Saville brukte fargepaletten på flere cover for New Order. Våren er her snart, kanskje med nye roser i hagen.